Wat is de meerwaarde van Dashboarding?

Foto van Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

Dashboarding

Van support tickets, e-mails, salesfunnels en je websitebezoekers tot je debiteurenbeheer, personeelsplanning en salarisadministratie, er gaat enorm veel data om in jouw bedrijf.

Om al die data in jouw bedrijf op een goede manier toe te passen en de juiste conclusies te trekken over hoe jouw bedrijf ervoor staat, kan het zomaar zijn dat jij meer nodig hebt dan een tabelletje en een staafdiagrammetje in Excel.

Als jij een duidelijk verhaal van de informatie van de andere afdelingen wilt maken, is het waardevol om in één oogopslag de informatie te kunnen zien die over je hele bedrijf gaat. Meestal gaat dit gepaard met het inladen van al deze data in een dashboard.

Maar wat is dan die meerwaarde van zo’n dashboard?

Snel en eenvoudig de juiste informatie

Stel je eens voor: Het is vrijdagmiddag 16.00 en maandagochtend heb je een meeting met het MT. Zij willen weten hoe het ervoor staat dit kwartaal en aan jou de taak om dit te presenteren. Jouw PowerPoint is al voor 80% af, alleen heeft de salesmanager nog niets toegestuurd. Je belt hem en hij zegt dat hij nu nog bij die belangrijke klant zit, en dat het echt niet meer gaat lukken voor het weekend. Het gesprek eindigt in de discussie waarin de salesmanager aangeeft dat hij het bezoeken van een klant belangrijker vindt dan het maken van een rapportage naar jou.

Als dit je bekend voorkomt, dan zal het je enorm veel tijd en energie schelen om deze databronnen te koppelen, zodat iedereen beschikking heeft over dezelfde gegevens. Naast het gemak van een snelle rapportage, is het ook prettig om tussentijd een vinger aan de pols te kunnen houden.

Actueel en direct beschikbaar

Wanneer de gegevens van verschillende databronnen gekoppeld zijn met je datawarehouse en je dit visueel maakt in een dashboard, heb je op elk gewenst moment een realtime overzicht van wat er aan de hand is in je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan financiële informatie, je sales-dashboard en -funnel, logistiek, producten, maar ook klantcontact en marketingrapportages.

Doordat de data continue up to date blijft, kun je ervan uitgaan dat je altijd kijkt naar de meest actuele informatie, en omdat de informatie nu ook meerdere afdelingen bevat, kun je makkelijker verbanden zien en zien waar het goed, of juist waar het fout gaat, soms zelfs voordat er een kapitale blunder begaan wordt.

Er zijn tal van dashboarding tools op de markt. PowerBI van Microsoft is de meest gebruikte, maar Qlik zie je tegenwoordig ook steeds vaker. Salesforce heeft met Tableau een eigen dashboarding tool onder hun label en ook Google ontbreekt niet in dit rijtje met Looker.

Alle neuzen dezelfde kant op

Het is maandagochtend, en je staat aan het hoofd van de vergadertafel met achter je een scherm met jouw presentatie. Op de een of andere manier is het je toch gelukt om via iemand van sales wat informatie te krijgen van het laatste kwartaal. Jouw favoriete salesmanager is aan het vertellen hoe ontzettend goed z’n kwartaal was, hoeveel klantbezoeken zijn team gedaan heeft, en hoeveel business er in de pipeline zit.

De CFO onderbreekt hem en zegt dat dat allemaal wel meevalt, gezien de cashflow en vraagt je die slide in je PowerPoint te tonen. Dit eindigt in een discussie wie gelijk heeft, en de meeting duurt een halfuur langer en niemand is echt blij na afloop.

Eén waarheid, maar wel de juiste versie

Doordat in bovenstaand voorbeeld finance en sales geen inzicht hebben in elkaars cijfers, gaan ze allebei uit van hun eigen bron en hun waarheid. Als alle data gestroomlijnd is en vanuit een datawarehouse wordt weergegeven in een dashboard, gaan alle partijen ook uit van hun waarheid, maar dan is die waarheid voor iedereen hetzelfde. Een Single Source of Truth heet dit. Omdat iedereen uitgaat van dezelfde informatie, worden alle gegevens in het juiste perspectief van elkaar geplaatst, en krijg je de neuzen dezelfde kant op.

Idiot proof

Een bijkomend voordeel van je data visueel maken in een dashboard, is dat je de data op een begrijpelijke manier kunt overbrengen aan anderen. Niet iedereen is een expert in jouw vakgebied en ontdekt patronen en trends zoals jij dat kunt. Wel zo fijn als je jouw bevindingen kunt uitleggen aan de anderen. Als je je rapportages idiot proof kunt maken, is het ook makkelijker om je managers en/of teamleden mee te krijgen in de besluiten die genomen worden.

Maak betere beslissingen

Sommige beslissingen zijn niet makkelijk. Er kan zelfs wat sentiment achter zitten. Gut-feeling, instinct, intuïtie, noem het zoals je wilt, maar als je je besluitvorming baseert op data in plaats van je onderbuikgevoel, kun je deze makkelijker verantwoorden. Als je datakwaliteit goed is, spelen echte feiten een rol in het bepalen van je strategie. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer uit je team haalt, je klanttevredenheid of je marge verhoogt, en onderaan de streep dat je met meer vertrouwen beslissingen neemt.

Als jij overweegt om BI toe te passen in jouw organisatie, maar niet goed weet wat daarvoor nodig is, neem dan vooral even contact op met ons.

We leggen je graag uit hoe jij meer tijd, geld en energie kunt overhouden, zodat jij je bezig kunt houden met waar jij het beste in bent!

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes