Exact Online koppelen met Microsoft Power BI?

Het belang van KPI’s en datagedreven monitoring in het versterken van de bedrijfsprestaties

Om je bedrijfsprestaties te verbeteren, is het van belang om je KPI's te monitoren. In deze blog leggen we het belang hiervan uit.
Picture of Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

Het belang van KPI's en datagedreven monitoring in het versterken van de bedrijfsprestaties

Key Performance Indicators (KPI’s) zijn cruciale meetwaarden die bedrijven helpen om hun doelstellingen te evalueren en de voortgang richting succes te meten. Het op de juiste manier opzetten en monitoren van KPI’s is van essentieel belang voor effectieve besluitvorming en het verbeteren van bedrijfsresultaten.

KPI’s als Richtinggevende Kompassen

KPI’s fungeren als richtinggevende kompassen binnen een organisatie en stellen bedrijven in staat om hun prestaties te meten in overeenstemming met hun strategische doelstellingen. Het juist kiezen van KPI’s is van groot belang; ze moeten nauwkeurig worden afgestemd op de bedrijfsdoelen en KPI’s moeten meetbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Een goed gedefinieerde set KPI’s biedt inzichten in de bedrijfsprestaties, helpt bij het identificeren van sterke en zwakke punten, en begeleidt de focus van het managementteam op belangrijke groeifactoren.

Verschillende Soorten KPI’s in het Bedrijfsleven

In het bedrijfsleven zijn er diverse soorten KPI’s die specifiek gericht zijn op verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende KPI-categorieën zijn:

Sales KPI’s:

Meten de effectiviteit van het verkoopproces en de omzetprestaties. Voorbeelden hiervan zijn de verkoopconversieratio, de gemiddelde orderwaarde en de klantbehoudspercentages. Veelal worden hier CRM-systemen voor gebruikt, zoals HubSpot en Pipedrive. 

Financiële KPI’s:

Brengen de financiële gezondheid van een bedrijf in kaart. Dit omvat winstmarges, liquiditeitsratio’s en de return on investment (roi) voor verschillende projecten of activiteiten. Veel gebruikte systemen hiervoor zijn Exact Online, AFAS en Visma. 

Marketing KPI’s:

Meten de effectiviteit van marketinginspanningen. Dit kan de return on advertising spend (roas) zijn, de website conversieratio of het aantal leads dat via marketingcampagnes wordt gegenereerd. Veel gebruikte systemen zijn Google Analytics, CRM-systemen, LinkedIn en het Meta Platform.

Productie KPI’s:

Evalueren de efficiëntie en productiviteit van het productieproces. Bijvoorbeeld de productie-output per uur, de totale operationele tijd en de afvalratio.

Human Resources KPI’s:

Meten de prestaties en effectiviteit van HR-activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de werknemerstevredenheidsscore, het personeelsverloop en de gemiddelde trainingstijd.

Supply Chain KPI’s:

Evalueren de prestaties van de supply chain en logistiek. Dit omvat de doorlooptijd van bestellingen, voorraadnauwkeurigheid en leveranciersprestaties.

IT KPI’s:

Meten de effectiviteit en betrouwbaarheid van IT-systemen. Bijvoorbeeld de systeemuptime, de responstijd van IT-ondersteuning en het percentage van succesvolle IT-projecten.

Operations KPI’s:

Evalueren de algehele operationele prestaties van het bedrijf. Dit kan de totale operationele kosten, de efficiëntie van processen en de doorlooptijd van projecten omvatten.

Datagedreven Monitoring en Datagebruik

Het gebruik van data voor het monitoren van KPI’s stelt bedrijven in staat om beslissingen te baseren op feitelijke prestaties in plaats van op intuïtie of giswerk. Moderne technologieën zoals Datawarehouses en Connectors stellen organisaties in staat om data uit verschillende bronnen te verzamelen, te integreren en te analyseren. Door Data Analyse en Dashboarding tools zoals PowerBI te gebruiken, kunnen bedrijven realtime inzicht krijgen in de voortgang van KPI’s, trends identificeren en direct reageren op eventuele afwijkingen. Dit verhoogt de reactiesnelheid en zorgt voor proactieve besluitvorming.

Verhoging van Data Maturity voor Betere Besluitvorming

De data maturity van een bedrijf geeft de volwassenheid van de organisatie aan in het omgaan met data en data-analyse. KPI’s spelen een cruciale rol bij het bepalen van de data maturity. Naarmate bedrijven hun data maturity verhogen, kunnen ze meer geavanceerde KPI’s definiëren en complexere data-analysetechnieken toepassen. Bedrijven die een hoger niveau van data maturity bereiken, zijn beter in staat om datagedreven beslissingen te nemen, voorspellende analyses uit te voeren en innovatieve strategieën te ontwikkelen.

Voordelen van Datagedreven KPI-Monitoring

Datagedreven monitoring van KPI’s biedt tal van voordelen voor bedrijven. Het zorgt voor:

  • Verbeterde prestaties: door proactieve besluitvorming en snelle reactie op veranderingen in de omgeving.
  • Klantgerichtheid: door KPI’s gericht op klanttevredenheid en klantbehoud, kunnen bedrijven hun dienstverlening beter afstemmen op de behoeften van hun klanten.
  • Efficiëntie en kostenbesparing: met de juiste KPI’s kunnen inefficiënties in processen worden geïdentificeerd en aangepakt, wat leidt tot kostenbesparingen en verbeterde operationele efficiëntie.
  • Innovatie en concurrentievoordeel: datagedreven KPI-monitoring helpt bedrijven trends en nieuwe kansen in de markt te ontdekken, wat innovatie stimuleert en een concurrentievoordeel oplevert.

Conclusie

Het op de juiste manier opzetten en monitoren van KPI’s is een essentieel onderdeel van data gedreven besluitvorming en het versterken van de bedrijfsprestaties. KPI’s dienen als meetbare wegwijzers die de voortgang van strategische doelstellingen meten en inzicht geven in de sterke en zwakke punten van een organisatie.

Door datagedreven monitoring van KPI’s te omarmen, kunnen bedrijven hun Data Maturity verhogen, effectieve beslissingen nemen, innovatieve strategieën ontwikkelen en een concurrentievoordeel behalen in een steeds veranderende markt. Het is de tijd om data gedreven te worden en data als waardevolle troef te benutten om de groei en het succes van je bedrijf te verzekeren.

 

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes