Exact Online koppelen met Microsoft Power BI?

De 6 stappen om je BI platform op te zetten

Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

Opzetten Business Intelligence platform

Dit zijn de 6 stappen die je moet zetten om je BI platform op te zetten

Business Intelligence gaat om het verzamelen, analyseren en visueel maken van data om zo betere beslissingen te maken voor je bedrijf. Denk hierbij aan doelstellingen, strategie, groei en investeringen.

Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je bedrijf er commercieel voor staat ten aanzien van financieel, heb je hier gegevens voor nodig van beide afdelingen, en dan is het handig als deze gegevens op elkaar zijn afgestemd. Om het meeste te halen uit je data en te komen tot waardevolle inzichten en verbeteringen in je bedrijf, is het raadzaam om een BI platform op te zetten. Hieronder beschrijven we dé 6 stappen die je moet zetten om je Business Intelligence platform op te zetten:

1. Het bepalen van doelen

Het startpunt is natuurlijk weten wat je wilt bereiken. Wil je meer klanten, meer omzet, meer uit je team halen, of de neuzen dezelfde kant op in je bedrijf? Daarnaast is het belangrijk te bepalen wie deze gegevens gaat gebruiken en wat zij precies nodig hebben aan stuurinformatie. Uiteindelijk is Business Intelligence maatwerk en is elk bedrijf anders, dus hoe specifieker de doelen vastgesteld staan, hoe meer je er uiteindelijk uit kunt halen voor je bedrijf.

2. Het opzetten van een data strategie

Om je doelen te bereiken wil je op een zo effectief mogelijke manier je Data infrastructuur inrichten. Je bepaalt:

  1.  
    1. Welke tooling je gebruikt qua datawarehouse: Bijvoorbeeld Azure, AWS, of Google Bigquery
    2. Welke tooling qua dashboarding: POWERBI, Qliksense, Looker of Tableau
  1.  

Vervolgens kijk je naar waar je wilt beginnen. Welke data is het belangrijkst om als eerst te integreren om de doelstellingen te behalen, en welke data integraties volgen daarop.

Het opzetten van een strategie kan op 1 A4tje, en hoeft dus niet complex te zijn. Het is wel belangrijk om te beginnen met de juiste tooling die bij jouw bedrijf past.

3. Het verzamelen van data

Het verzamelen van de data begint bij het bepalen welke databronnen er allemaal zijn. Al deze gegevens zijn samen een schat aan informatie, mits ze goed overeenkomen met elkaar. Ook moeten de juiste BI-tools gekozen worden en moeten connectoren gemaakt worden om de verschillende databronnen te kunnen koppelen met de datawarehouse. Meer over de verschillende connectoren vind je hier. Welke BI-tools gekozen worden is afhankelijk van de doelstellingen.

4. Het integreren van de data

Het inladen van de data gaat beginnen. De databronnen zijn gekoppeld met de datawarehouse en de data wordt verzameld, opgeschoond, veilig bewaard en gestructureerd. Door deze stappen wordt er een SSOT (Single Source of Truth) gecreëerd, waardoor de gegevens die je straks visueel maakt, uitgaan van de waarheid

5. Het maken van de rapportages en de dashboards

Om de juiste inzichten te verkrijgen, kan je analyses maken, rapportages bouwen, en de data visualiseren in een dashboard. Je dashboard omvat alle gegevens van je verschillende afdelingen, zowel de actuele als uiteindelijk de historische data. Hierdoor kun je voorspellingen doen, verbanden ontdekken, conclusies trekken en beslissingen nemen.

6. Verbeteringen en KPI’s

Met de bevindingen die je gedaan hebt op basis van de informatie uit je dashboard, weet je welke verbeteringen je kunt gaan toepassen, waar je moet besparen, en waar meer potentie ligt. Uiteindelijk kun je op basis hiervan KPI’s definiëren en de verbeteringen in gang zetten!

NucleusBI helpt bedrijven met het creëren van inzicht in hun bedrijf door de inzet van data. Hiermee helpen wij onze klanten groeien, kosten besparen en hun afdelingen efficiënter inzetten.

Ben jij benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen groeien? We leggen je graag uit hoe. Neem daarvoor even contact op met ons of boek direct een call met 1 van onze BI-experts.

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes