Exact Online koppelen met Microsoft Power BI?

Data Maturity voor datagedreven werken en BI

In de wereld van Business Intelligence is Data Maturity van cruciaal belang. Een hoge mate van data volwassenheid kan je organisatie een concurrentievoordeel geven, waardoor je sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.
Picture of Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

Data Maturity voor datagedreven werken en Business Intelligence

Wat is Data Maturity en waarom is het belangrijk?

Data Maturity, of data volwassenheid, is een essentieel concept voor elke organisatie die streeft naar datagedreven werken. Het is een maatstaf voor hoe effectief een organisatie data gebruikt om haar doelen te bereiken. Maar het gaat niet alleen om de hoeveelheid data die je hebt. Het is een combinatie van hoe je data beheert, interpreteert en toepast om waardevolle inzichten te genereren.

Volgens het Data Maturity Model, beschreven in de whitepaper “Verhoog je data maturity level van Starter tot Expert”, zijn er vijf niveaus van data volwassenheid. Deze variëren van Starters, die net beginnen met het verzamelen en gebruiken van data, tot Experts die data inzetten om hun bedrijfsstrategieën te sturen.

De rol van Data Maturity in Business Intelligence

In de wereld van Business Intelligence is Data Maturity van cruciaal belang. Een hoge mate van data volwassenheid kan je organisatie een concurrentievoordeel geven, waardoor je sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen. Het helpt je patronen en trends te ontdekken, je bedrijfsprocessen efficiënter te maken en beter te voldoen aan wettelijke vereisten voor gegevensbeheer.

Hoe verhoog je de Data Maturity in je organisatie?

Wil je je organisatie transformeren in een datagedreven powerhouse? Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

1. Stel duidelijke data-doelen en -strategieën vast.

Het is belangrijk om te weten wat je met je data wilt bereiken. Dit helpt je om een gerichte datastrategie te ontwikkelen die aansluit bij je bedrijfsdoelen.

2. Investeer in de juiste data tools.

Of het nu gaat om data verzameling, opslag, analyse of visualisatie, de juiste tools kunnen het verschil maken in hoe effectief je data gebruikt.

3. Ontwikkel de data-vaardigheden van je personeel.

Mensen zijn de sleutel tot succes bij datagedreven werken. Investeer in opleiding en ontwikkeling om ervoor te zorgen dat je team de vaardigheden heeft om waardevolle inzichten uit data te halen.

4. Implementeer effectieve data governance.

Goede data governance zorgt ervoor dat je data van hoge kwaliteit, veilig en betrouwbaar is. Dit omvat zaken als privacy, datakwaliteit en dataveiligheid.

Data als onderdeel van de bedrijfscultuur

Hoe goed de tools, skills en doelen ook gesteld zijn, als het team zelf niet ‘mee’ is, zal er weinig verbetering merkbaar zijn.Dit begint vaak al bij het ‘voeden’ van de databronnen. Als de klantgegevens in een CRM-systeem consequent onvoldoende, onjuist of incompleet wordt ingevuld, dan weet alleen de medewerker die het ingevuld heeft wat er precies aan de hand is.

Vaak ligt de oorzaak niet alleen bij een gebrek aan kennis. Ook motivatie kan een rol spelen, helemaal als het nut niet wordt ingezien van de extra moeite. Als de mensen die op dagelijkse basis te maken hebben met de data, er actief mee aan de slag gaan, zal gauw de meerwaarde zichtbaar worden van hoge datakwaliteit. Daarom is het belangrijk om ook het management en alle gebruikers van deze gegevens erbij te betrekken. 

Het Data Maturity Model

De oorsprong van het Data Maturity model (DMM) ligt bij het Capability Maturity Model, wat oorspronkelijk ontwikkels is door het SEI (Software Engineering Institute). Dit is een subtak van het Ministerie van Defensie van de VS. Om software te mogen ontwikkelen voor het Ministerie van Defensie, was het belangrijk om te weten hoe waarschijnlijk het is dat de gemaakte afspraken nagekomen zouden worden, en dat de projecten op tijd opgeleverd zouden worden. Door na te gaan hoe ‘volwassen’ een bedrijf is op vooral gedefinieerde vlakken, konden ze een betere keuze maken op de onderaannemers die ze inhuurden.

Het pad naar een hogere Data Maturity

Het verbeteren van je data volwassenheid is een voortdurend proces, maar het is een reis die de moeite waard is. Door het verhogen van je data volwassenheid kan je organisatie groeien, innoveren en een cultuur van datagedreven besluitvorming bevorderen. Wil je een diepere duik nemen in hoe je je data volwassenheid kunt verhogen? Bekijk dan de whitepaper “Verhoog je data maturity level van Starter tot Expert”.

Door aandacht te besteden aan Data Maturity, zet je een belangrijke stap naar een meer datagedreven en succesvolle organisatie. Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf meer data volwassen kan worden? Neem dan contact op met onze experts.

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes