Exact Online koppelen met Microsoft Power BI?

Het belang van één bron van waarheid (SSOT) in Business Intelligence

Alle neuzen dezelfde kant op met één bron van waarheid.
Picture of Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

Opzetten Business Intelligence platform

Bedrijven die met Business Intelligence werken, vertrouwen vaak op data om belangrijke beslissingen te nemen, zoals het identificeren van nieuwe kansen en uitdagingen, het verbeteren van de bedrijfsprocessen en het optimaliseren van de klanttevredenheid.

Het is daarom van belang dat deze gegevens nauwkeurig, consistent en betrouwbaar zijn. Daarom bouw je een Datawarehouse met gestructureerde, opgeschoonde en veilig opgeslagen data, met als doel een Single Source of Truth (SSOT), oftewel één enkele bron van waarheid.

Een SSOT zorgt er dus voor dat van al jouw data, uiteindelijk één bron van gegevens wordt gemaakt die wordt gebruikt in het hele bedrijf. Dit kan bestaan uit je financiële gegevens, klantgegevens en alle andere gegevens die in je bedrijf worden gebruikt. Door één bron te gebruiken, kijkt iedereen naar dezelfde data en is er minder kans op onduidelijkheid.

Werken vanuit een SSOT biedt verschillende voordelen voor bedrijven die data gebruiken om hun bedrijf te besturen.  

Betere besluitvorming

Het gebruik van een Datawarehouse, die fungeert als SSOT, kan bijdragen aan betere besluitvorming omdat het zorgt voor nauwkeurige en consistente gegevens. Managers kunnen vertrouwen op de gegevens die worden gepresenteerd in rapporten en analyses omdat ze weten dat deze gegevens afkomstig zijn van één bron van waarheid. Dit vermindert het risico dat beslissingen worden genomen op basis van onjuiste of incomplete gegevens.

Tijdbesparing

Uitgaan van één enkele waarheid, bespaart je tijd, omdat je niet meer op zoek te gaan naar de juiste gegevens uit verschillende bronnen, en deze nog te combineren. Doordat alle gegevens overeenkomen, kun je eenvoudig deze gegevens visueel maken in een dashboard zoals PowerBI of Tableau, waarmee je eenvoudig en snel analyses en rapportages kunt maken.

Verbeterde gegevenskwaliteit

Een SSOT zorgt voor minder fouten in de gegevens. Als je je stuurinformatie haalt uit meerdere gegevensbronnen, is de kans groter dat er discrepanties zijn tussen deze bronnen. Dit kan leiden tot besluitvorming op basis van foute gegevens.

Als je alle data van je verschillende bronnen koppelt met een datawarehouse zoals AWS of Azure is het een stuk minder ingewikkeld en tijdrovend om deze gegevens te controleren en te waarborgen.

Betere samenwerking tussen teams

Uitgaan van één waarheid kan ook bijdragen aan een betere samenwerking tussen teams die dezelfde gegevens gebruiken. Door allemaal uit te gaan van hetzelfde, wordt het draagvlak voor je besluitvorming groter, en verlaag je de drempel tussen afdelingen en verklein je het ‘hokjes-denken’.

Bedrijfsprocessen verbeteren

In het verbeteren van je bedrijfsprocessen, is uitgaan van een SSOT geen overbodige luxe. Door de data te koppelen aan je datawarehouse, kun je bedrijf processen in je bedrijf stroomlijnen en verfijnen, wat weer resulteert in een efficiëntere bedrijfsvoering. Ook helpt het je nieuwe kansen te identificeren om bedrijfsprocessen verder te optimaliseren.

Waar je op moet letten

Wat belangrijk is bij het opzetten van een datawarehouse met als doel een SSOT, is dat op voorhand, je er wel voor moet zorgen dat je databronnen op de juiste manier ‘gevoed’ worden. Als bijvoorbeeld je CRM-systeem niet volledig genoeg ingevuld wordt, is de waarde van deze bron een stuk lager dan wanneer alle velden wel volledig ingevuld zijn. Bepaal daarom ook met je teamleiders of managers welke informatie minimaal nodig is om een volledig beeld te schetsen.

Het is van belang dat je dit proces stroomlijnt. Door data quality checks in te bouwen, kun je het proces volgen en signaleren waar eventueel bijgestuurd moet worden. 

Het kan een uitdaging zijn om de verschillende teams hierbij te betrekken, en ze te overtuigen van het nut hiervan. Zorg ervoor dat je mensen ontlast worden, in plaats van dat hun workload groter wordt. Door processen te automatiseren, verklein je de kans op fouten, ontlast je je medewerkers en krijg je de mensen eerder mee. Daarom is het verstandig om dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen, zodat er zo snel mogelijk overgegaan kan worden tot de implementatie.

NucleusBI helpt bedrijven met het stroomlijnen en automatiseren van deze processen om een datawarehouse op te zetten met als doel een SSOT. Wij bouwen de data quality checks in, en monitoren de kwaliteit van de data.

Als jij wilt weten hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen, Boek dan een call in in met een van onze BI-experts.

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes