Exact Online koppelen met Microsoft Power BI?

AI en Machine Learning in Business Intelligence

Picture of Marijn Buizer

Marijn Buizer

Managing Partner Nucleus BI

5 Voorbeelden van AI en Machine Learning in de praktijk

5 voorbeelden van AI en Machine Learning in de praktijk

Introductie:

Artificial Intelligence (A.I.) en Machine Learning (M.L.) kunnen een enorme impact hebben op de manier waarop bedrijven gegevens analyseren en beslissingen nemen. Hieronder delen we enkele  interessante voorbeelden van toepassingen voor AI en ML in Business Intelligence. Ons doel is je te inspireren om deze technologieën in jouw eigen bedrijf toe te passen en je te helpen begrijpen hoe ze een positief effect kunnen hebben op je bedrijfsresultaten.

1: Verbeter je klantenservice met A.I.-chatbots

Klantenservice is belangrijk voor het succes van elk bedrijf. Door A.I. en M.L. te gebruiken, kunnen bedrijven hun klantenservice verbeteren met chatbots die snel en nauwkeurig klantvragen beantwoorden. Deze chatbots kunnen leren van eerdere interacties en worden steeds beter in het begrijpen en beantwoorden van vragen. Bovendien kunnen ze 24/7 beschikbaar zijn, waardoor klanten op elk moment ondersteuning krijgen en de werkdruk van menselijke medewerkers vermindert. Daarnaast kun je de chatbots leren om de vragen die ze niet kunnen beantwoorden, alsnog door te zetten naar een medewerker.

2: Proactieve onderhoudsplanning met behulp van predictive analysis

Bedrijven die afhankelijk zijn van machines en apparatuur, zoals productiebedrijven of transportbedrijven, kunnen A.I. en M.L. gebruiken om onderhoudsbehoeften te voorspellen en zelfs al in te plannen. Voorspellende analyse-algoritmen kunnen de gegevens van de sensoren van je apparatuur analyseren en eventuele afwijkingen in het gedrag van de machines herkennen en hier automatisch melding van maken. Dit stelt bedrijven in staat om onderhoud uit te voeren voordat problemen ontstaan, waardoor de kosten en de uitvaltijd van apparatuur worden verlaagd.

3: Personalisatie in e-commerce met behulp van A.I.

E-commerce bedrijven kunnen A.I. en M.L. benutten om gepersonaliseerde winkelervaringen te bieden. Door klantgegevens en aankoopgeschiedenis te analyseren, kun je productaanbevelingen op maat bieden, waardoor klanten sneller vinden wat ze zoeken en waarschijnlijker een aankoop doen. Bovendien kunnen de algoritmen gegevens over klantgedrag gebruiken om e-mailmarketing campagnes en promoties te personaliseren, wat weer kan leiden tot meer betrokkenheid en hogere conversies.

4: Optimalisatie van voorraadbeheer en pricing

Bedrijven die fysieke producten verkopen, kunnen A.I. en M.L. gebruiken om hun voorraadbeheer en pricing strategie te optimaliseren. Door historische verkoopgegevens, seizoensinvloeden en externe factoren (zoals weersomstandigheden of evenementen) te analyseren, ben je in staat te voorspellen welke producten waarschijnlijk goed zullen verkopen en welke niet.

Dit stelt bedrijven in staat om hun voorraadniveaus efficiënter te beheren en overstock of tekorten te vermijden. Bovendien kunnen M.L.-modellen worden gebruikt om dynamische prijzen te implementeren, waarbij prijzen in real-time worden aangepast op basis van vraag, concurrentie en andere variabelen om de winstgevendheid te maximaliseren.

5: Verbetering van recruitment processen

A.I. en M.L. kunnen ook worden toegepast op HR-afdelingen om de recruitment processen te verbeteren. Door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking en Machine Learning-algoritmen, kunnen A.I.-gestuurde werving platforms kandidaatprofielen analyseren en automatisch de meest geschikte kandidaten selecteren op basis van hun vaardigheden, ervaring en culturele fit met het bedrijf. Dit versnelt het wervingsproces en vermindert de kans op het aannemen van ongeschikte kandidaten. Bovendien kunnen A.I.-gestuurde tools worden gebruikt voor analyse van de gesprekken en waardevolle inzichten te bieden over kandidaten, zoals hun communicatiestijl, probleemoplossend vermogen en emotionele intelligentie.

Tips om A.I. en Machine Learning te implementeren in je Business Intelligence.

 1.  
  1. Identificeer je probleem: Begin met het identificeren van een specifiek probleem of uitdaging in jouw bedrijf waar A.I. en M.L. een verschil kunnen maken. Dit helpt je om je te richten op een haalbaar project en om de waarde van de technologie voor jouw bedrijf te demonstreren.
  1. Verzamel en organiseer data: A.I. en M.L. zijn afhankelijk van grote hoeveelheden data om effectief te kunnen werken. Zorg ervoor dat je over voldoende relevante gegevens beschikt en dat deze goed georganiseerd en toegankelijk zijn. Door je data te ontsluiten uit al je databronnen en dit te koppelen met je datawarehouse, zorg je voor één consistente en eenduidige bron van waarheid.
  1. Kies de juiste tooling en technologieën: Er zijn veel tools en platforms beschikbaar, variërend van open-source oplossingen tot commerciële producten. Doe onderzoek en kies de tools die het beste passen bij de behoeften van jouw bedrijf, rekening houdend met zaken als gebruiksgemak, compatibiliteit met bestaande systemen en kosten.
  1. Investeer in training en ontwikkeling: A.I. en M.L. zijn vrij complexe technologieën en het is belangrijk om te investeren in de juiste training en ontwikkeling voor je team. Dit kan het volgen van cursussen en workshops omvatten, evenals het leren van best practices en casestudy’s uit jouw branche.
  1. Monitor en evalueer: Het is belangrijk om de prestaties van jouw A.I.- en M.L.-toepassingen te monitoren en te evalueren om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en jouw bedrijfsdoelstellingen ondersteunen. Houd rekening met zowel kwantitatieve als kwalitatieve maatstaven, zoals nauwkeurigheid, snelheid en klanttevredenheid.

Conclusie:

A.I. en Machine Learning bieden unieke en krachtige mogelijkheden voor bedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun Business Intelligence-inspanningen te verbeteren.

Door deze technieken toe te passen op verschillende processen in je bedrijf, zoals klantenservice, onderhoudsplanning en e-commerce, kun je je besluitvorming optimaliseren, de efficiëntie verhogen en uiteindelijk je bedrijfsresultaten verbeteren. De implementatie van A.I. en M.L. in jouw bedrijf kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan het een waardevolle investering zijn die een aanzienlijke impact heeft op de manier waarop je gegevens gebruikt en analyseert.

Wil jij meer weten over Business Intelligence en de toepassing van A.I. en M.L. als aanvulling van B.I. voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze experts.

B.I. Potentiescan

Ben jij benieuwd hoe ver jouw bedrijf is op het gebied van B.I?

Met de B.I. Potentiescan krijg je inzicht waar potentie
in je organisatie zit en tips hoe je dit kan verbeteren.

Wat vinden andere klanten hiervan?

"Wij zijn heel happy met de support van NucleusBi. Het is leuk om met ze samen te werken. Ze zijn flexibel, denken in mogelijkheden en zijn kritisch op waarom je wat wilt bouwen. Het heeft geresulteerd in een heel overzichtelijk dashboard. We hebben goed inzicht en kunnen sturen op onze data!"

Fennie Lansbergen - Oogst

Fennie Lansbergen

Founder Oogst

"NucleusBI is een uitstekende partner geweest voor Contentoo bij het vanaf nul opbouwen van onze data-infrastructuur. Zeer onder de indruk van de kwaliteit van het geleverde werk en de professionele manier van werken. Ik raad NucleusBI ten zeerste aan."

Ron van Valkengoed

Ron van Valkengoed

CTO Contentoo

"Op zoek naar een sterke partner voor business insights die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien? Dan kan ik je ten zeerste aanbevelen om met NucleusBI samen te werken. "

Onno Halsema

Onno Halsema

CEO Contentoo

"De capaciteiten van NucleusBI zijn van een zeer hoog niveau. De samenwerking was kwalitatief zeer goed, onze wensen werden nauwkeurig vastgelegd en de inzichten en take-outs werden in hoge kwaliteit en op het afgesproken tijdstip opgeleverd."

Bastian Gröppel

Bastian Gröppel

Manager Distribution & Sales Planning Focus bij Kalkhoff Bikes